De 5 bästa destinationerna i Spanien för fotografen

Spanien är ett land fyllt av mångsidiga och spektakulära landskap, vilket gör det till en drömdestination för fotografer. Oavsett om du lockas av mäktiga berg, dramatiska kustlinjer eller ökenliknande vidder, erbjuder Spanien något för alla som vill fånga naturens skönhet genom kamerans lins. I denna artikel går vi igenom fem av de bästa destinationerna i Spanien för fotografer som vill uppleva och föreviga landets unika natur.

1. Andalusiens vita byar

Andalusiens vita byar är en dröm för alla fotografer som vill fånga charmiga, traditionella miljöer. Dessa byar, med sina vita kalkade hus, kontrasterar vackert mot det omgivande landskapet av gröna kullar och olivlundar. Ronda, med sin spektakulära bro över en djup ravin, är en av de mest populära platserna att fotografera. Här kan du fånga både den arkitektoniska skönheten och det dramatiska landskapet. Det finns ett antal flygplatser i Andalusien, enklast för den svenske resenären är Malaga

2. Pyrenéerna

Pyreenerna i december 2023

För naturfotografer som älskar berg är Pyrenéerna i norra Spanien ett måste. De majestätiska topparna, djupa dalarna och kristallklara sjöarna ger en perfekt bakgrund för landskapsfotografering. Solens skiftande ljus under dagen gör att samma vy kan ge flera olika stämningar och bilder. Djurlivet i området, inklusive vilda hästar och fåglar, kan också ge fantastiska motiv för naturfotografer. Enklast är att resa till Pau Pyrénées flygplats som början. 

3. Costa Brava

Costa Brava, augusti 2024

Costa Brava är känd för sina dramatiska klippor och dolda vikar längs Medelhavets kust. Här kan du som fotograf fånga allt från mjuka sandstränder till imponerande klippformationer. Små fiskebyar som Cadaqués ger en perfekt kombination av naturliga och kulturella motiv. Det varma ljuset vid soluppgång och solnedgång ger otroliga färger på både land och vatten, vilket skapar magiska fototillfällen. Girona är flygplatsen du vill flyga till för att hitta till Costa Brava. 

4. Las Médulas

För något helt unikt är Las Médulas ett spektakulärt landskap som är format av romarnas gruvdrift för flera tusen år sedan. De röda klipporna och gröna skogarna skapar en fascinerande kontrast, särskilt vid solnedgång när klipporna glöder i gyllene toner. Detta världsarv erbjuder både historiska och naturliga motiv som är perfekta för fotografi, med utsiktspunkter som ger en panoramavy över detta unika område.

5. Bardenas Reales

I regionen Navarra hittar du Bardenas Reales, ett ökenliknande område som erbjuder en annorlunda fotoupplevelse. De surrealistiska landskapen, med sina sandstensformationer och torra, vidsträckta slätter, liknar något från en annan planet. Här kan du fånga dramatiska landskap som ständigt förändras med skuggorna och det intensiva ljuset från solen. För fotografen som söker unika och öde miljöer är detta en av Spaniens bästa dolda pärlor.